Günümüzde gıda üretiminin yetersizliği öne sürülerek, ürün verimi ve kalitesini arttırmak amacıyla tüketim miktarı fazla olan tarım ürünlerinden bazılarında ( mısır, soya vb ) genetik modifikasyonlar yapılmıştır. GDO içeren ürünlerin insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri en çok tartışılan konulardan biri olmuştur. Buna rağmen her geçen gün GDO’lu ürün portföyüne yeni katılan ürünler olmaktadır. Bu GDO’lu ürünlerin tespiti ve kontrolü için laboratuvar birimimizde GDO (35S/NOS/FMV) var/yok analizleri Real Time PCR cihazı ile yapılmaktadır.
Ayrıca GDO içeren soya ve pamuk ürünlerinin tespiti için bitki spesifik soya ve pamuk eventlerine ait tip belirleme analizleri yapılmaktadır.
Türk gıda kodeksinde et ve et ürünleri için belirli kriterler mevcuttur. Et ve et ürünleri için belirtilen standart ve şartların kontrolü, karışım ürünlerin içeriklerinin belirlenmesi, farklı türlerin tahşişinin önlenmesi ve tespit edilmesi için laboratuvar birimimizde et tür tayini analizleri yapılmaktadır. Tür tayini analizleri et ve et ürününün Helal Gıda olup olmadığını ispatlayan analizlerden biridir.